Als retailer ben je verantwoordelijk voor de veiligheid en het welzijn van zowel klanten als personeel in uw winkelomgeving. Het gebruik van bewakingscamera’s is een gangbare praktijk om de veiligheid te waarborgen, maar er zijn specifieke wetten en regels die van kracht zijn. Ontdek wat u precies mag filmen in retailomgevingen.

Wetgeving en richtlijnen voor filmen in retailomgevingen

Er zijn verschillende wetgevingen die gelden in een retailomgeving. De wet op de privacy, camerawetgeving en CAO 68 (Collectieve Arbeidsovereenkomst) zijn de belangrijkste. 

Samengevoegd vereisen deze wetten dat elke persoon die de winkel betreedt, op de hoogte moet worden gebracht van het feit dat er cameratoezicht is. Dit wordt meestal gedaan met een duidelijk zichtbaar pictogram bij de ingang van de winkel.

Doelstellingen van filmen in retailomgevingen

Het filmen in een publiek toegankelijke winkelomgeving heeft specifieke doelstellingen. Het doel is niet om individuen te viseren of hun prestaties te controleren, maar eerder om discussies met klanten te voorkomen en de veiligheid te waarborgen.

Het is belangrijk om het gezonde boerenverstand te gebruiken bij de implementatie van een dergelijk systeem en ervoor te zorgen dat het in lijn is met de wetgeving en ethische normen.

Informeren van betrokken partijen

Duidelijke communicatie is essentieel bij de implementatie van bewakingscamera’s. Zeker in een winkelomgeving. Externe bezoekers worden op de hoogte gebracht door middel van pictogrammen bij de ingang. Werknemers worden geïnformeerd via een addendum op het arbeidsreglement. In grotere bedrijven kan dit verlopen via de ondernemingsraad. 

Het doel is om transparantie te waarborgen en ervoor te zorgen dat alle betrokkenen op de hoogte zijn van het gebruik van bewakingscamera’s.

Meer info? Contacteer onze beveiligingsexperts: we beantwoorden graag al uw vragen.

Steeds tot uw dienst!

Contacteer ons gerust. Vragen staat vrij bij GDW Security. Voor onze klanten zijn we 24/7 telefonisch bereikbaar.

Zoekt u een elektronische beveiligingsoplossing op maat? Onze beveiligingsadviseur werkt na een persoonlijke risicoanalyse graag een voorstel voor u uit.

200

Nieuwe projecten in 2023