Camera’s houden nachtkluis gecentraliseerd in de gaten

HVAC-toeleverancier SIG Air Handling heeft zijn hoofdkantoor in Zaventem, maar breidt het aantal regionale vestigingen stelselmatig uit. Op het gebied van online bestellen in de HVAC-sector was het bedrijf al een voorloper. En nu biedt SIG Air Handling zijn klanten zelfs een nachtelijke afhaalservice aan. Het spreekt voor zich dat daarvoor een degelijke beveiligingsoplossing nodig is.

Profiel

SIG Air Handling

SIG Air Handling groeide op 20 jaar uit tot een van de belangrijkste spelers op de Belgische HVAC-markt. Het bedrijf, dat tot voor kort de naam ‘Air Trade Centre Belgium’ droeg, wil dé ‘onestopshop’ voor installateurs van HVAC zijn. Ze vinden bij SIG Air Handling alles: van complete units, over verluchtingskanalen en bevestigingsmateriaal tot en met schroeven.

Situatie

In België heeft SIG Air Handling één hoofdkantoor en acht vestigingen. De klanten zijn de hele dag actief op de bouwplaats. Ze hebben dus vaak niet de tijd om overdag hun bestellingen in de vestigingen te komen ophalen. Daarom heeft SIG Air Handling een nachtkluis in een aantal vestigingen geïnstalleerd. Deze nachtkluisservice combineert mooi met de online verkoop via de eigen website en de fysieke verkoop overdag in de vestigingen. De installatie van de nachtkluis vroeg wel een specifieke beveiliging. Daarvoor deed SIG Air Handling een beroep op GDW Security.

Oplossing

Klanten krijgen alleen toegang tot het sas van de nachtkluis met een persoonlijke code. In de kluis staat hun bestelling klaar. Nadat ze hun bon hebben afgetekend, kunnen ze weer op pad. De uitreiking van de codes en de camerabewaking van de nachtkluis verloopt gecentraliseerd vanuit het hoofdkantoor in Zaventem.

Resultaat

Door het gecentraliseerde beheer hoeft niemand ter plaatse te komen om een code voor een klant aan te maken of om de bestelling te overhandigen. Het code- en controlesysteem werd door SIG Air Handling op alle manieren getest, maar het bleek niet mogelijk het te kraken.

Iets kritischer

Steven Godfroid, ICT Manager bij SIG Air Handling, heeft een achtergrond in de beveiligingssector: “Ik weet wat praktisch mogelijk is, want ik bekijk de beveiligingszaken vanuit een technisch oogpunt. Wellicht ben ik daardoor iets kritischer, maar ik kan precies vragen wat er nodig is om ons doel te bereiken.”

Gefundeerde beslissingen

GDW Security, dat bij SIG Air Handling voordien al de inbraak- en branddetectie installeerde, speelde verrassend goed op zijn vragen in, zegt Steven Godfroid: “Samen met een contactpersoon van GDW Security ben ik naar onze vestigingen gegaan om ter plaatse te zien wat er nodig is voor de camerabewaking van de nachtkluizen. Hebben we een vraag? GDW Security overlegt dan intern, ze plukken niet lukraak een oplossing van het internet, zoals dat bij andere firma’s weleens gebeurt. Bovendien hebben ze bij GDW Security een grote kennis over netwerken. Dat maakt het verschil als je gefundeerde beslissingen moet nemen.”

Kennis en service maken het verschil

Met zijn securityverleden kan Steven Godfroid de huidige markt van installateurs van beveiliging perfect inschatten: “Als je de prijzen bij andere bedrijven checkt, dan zie je dat GDW Security correcte prijzen hanteert. Dat is niet meer dan normaal, want firma’s kunnen het verschil niet meer maken aan de hand van de prijs. De kennis en de service, dáár komt het op aan. Om een professionele relatie te bereiken, is het nodig dat je in elkaars kaarten laat kijken. Hoe dichter we bij elkaar staan, hoe beter we elkaar begrijpen.”

Zero harm is de norm

Managing Director Jan Dhaenens van SIG Air Handling plaatst de visie op beveiliging bij zijn bedrijf in een breder kader: “We behoren tot een grote internationale groep die werkongevallen absoluut wil vermijden. Zero harm is de norm. Daarom investeren we in EHBO-opleidingen, in brand- en inbraakbeveiliging en nu ook in de camerabewaking van de kluizen in onze vestigingen. We zijn blij dat we met GDW Security een partner hebben die actief meedenkt, want we willen onze grenzen steeds weer verleggen. Ook in de beveiliging!” Jan Dhaenens en Steven Godfroid doorzoeken de vuistdikke catalogus van SIG Air Handling: “Op papier of online bestellen? Dat kan! Laten leveren? Kan ook! Overdag in onze vestiging of ’s nachts uit de kluis afhalen? Ook dat is mogelijk, maar voor het laatste wilden we wel een degelijke camerabewaking.”