Hoe slim zijn camera’s in 2018?

Bewakingscamera’s worden almaar beter. Ze zien alles. Maar weten ze ook alles? We nemen de artificiële intelligentie van camera’s anno 2018 onder de loep.

Deep learning

Grote spelers zoals Google, Microsoft en IBM zetten steeds vaker in op projecten rond deep learning. Hun doel is neutrale netwerken te ontwerpen die zich zelfstandig ontwikkelen en een steeds hoger kennisniveau bereiken.

Machine learning

Deze discipline ontwikkelt zelflerende systemen. Ze gaan automatisch op zoek naar structuur in data. Op die manier leert het systeem een model dat deze data verklaart en waarmee voorspellingen gedaan kunnen worden over data die het systeem nog nooit gezien heeft. Enkele bekende voorbeelden van zulke systemen zijn gezichtsherkenning, stemherkenning en vertalingen.

Machine learning en deep learning: breed toepasbaar

Machine learning en deep learning worden op verschillende manieren ingezet. Niet alleen kunnen ze bij industriële landbouwprocessen appels van peren onderscheiden – wat vrij voor de hand liggend is. Maar ook zijn ze in staat bij medische scans een onderscheid te maken tussen gezonde cellen en kankercellen.

Natuurlijk worden deze twee systemen ook toegepast in de beveiligingssector. Wat u hiervan moet verwachten? Hieronder vindt u een kort overzicht.

 • Gezichts- en persoonsherkenning
  Gasten en ongewenste bezoekers worden geregistreerd met camera’s. Als het nodig is, kunnen bewakers meteen overgaan tot actie. Ze kunnen de beelden zowel in real time als achteraf gebruiken. Aan de hand van opgenomen videobeelden kan het traject van een bepaalde persoon snel opgezocht worden.
 • LPR (Licence Plate Recognition)
  Een camera herkent de nummerplaat van uw auto … En hop, het hek van uw bedrijf of woning gaat open, zonder menselijke tussenkomst. Bovendien wordt niet alleen de nummerplaat herkend, maar ook de kleur en het type van wagen die bij het kenteken horen. Zo kan niemand met een valse nummerplaat binnenrijden.
 • UMD (Unusual Motion Detection)
  Deze geavanceerde technologie detecteert ongewone situaties, zoals een wagen die in de verkeerde richting rijdt of een mensenmassa die plots opduikt.
 • Thermische camera’s als detectie
  Een thermische camera kijkt verder dan een standaardcamera en detecteert de beweging van mensen en voertuigen in gebieden waar er een slechte zichtbaarheid is door bijvoorbeeld een gebrek aan licht, beplanting, afstand… In combinatie met een high-end analysesoftware gebeuren detectie, verificatie en alarmering op een zeer performante manier.

Interesse in slimme camerabewaking? Neem contact op.