Het is een situatie die we allemaal herkennen. Je buren zijn op vakantie en je schiet plotseling wakker omdat de buitensirene van hun inbraakdetectiesysteem afgaat. Kan je zelf de situatie inschatten? Wel, afhankelijk van de omstandigheden krijg je hier een antwoord op.

Cijfers van 2018 tonen aan dat er in België dagelijks 145 keer wordt ingebroken. Meer en meer mensen kiezen daarom resoluut voor een inbraakdetectiesysteem. Dat betekent niet dat wanneer een sirene begint te loeien, je per se te maken hebt met inbrekers. Er zijn ook steeds factoren die een ongewenst alarm activeren zonder inbreker. Pas wanneer een alarm langer dan drie minuten afgaat, is er reden tot bezorgdheid. Volgens de wet- & regelgeving van de sector zal het alarm, wanneer er beweging wordt gedetecteerd, gedurende drie minuten afgaan. Duurt het langer, dan is het dus aangewezen even uw aandacht te vestigen op de situatie.

Niettemin ben je met dit gegeven nog niet 100 procent zeker dat er effectief sprake is van een inbraak. Vaak gaat het om huisdieren die bewegen in gealarmeerde zones. Evengoed kunnen het gordijnen zijn die net te veel wind opvangen van een openstaand raam en zo voortdurend wapperen. Hoe moet je nu als goede gebuur met deze onwetendheid aan de slag?

Preventief werken

Werk preventief

Als de centrale gekoppeld is met een meldkamer zal men door de opvolging van de signalen snel kunnen bepalen of het om een werkelijke inbraak gaat of niet. Vertrouw er dus vooral op dat een meldkamer een grondige analyse uitvoert. Als je geen gevaar schuwt, kan je ook eens van dichtbij een kijkje gaan nemen. Weet dat de modale inbreker niet gewelddadig is. Bovendien vluchten inbrekers meestal als ze iemand horen roepen.

Er zal wel steeds iemand het systeem moeten uitschakelen. Hulpdiensten staan er ook op om geen pand te betreden voor er iemand aanwezig is met een geldige code en sleutel om hun binnen te laten – tenzij er duidelijk sprake is van braak. Daarom raden we iedereen aan je sleutel en code toe te vertrouwen aan een betrouwbare buurman of -vrouw.

Gouden tip

Deze situatie kan zich uiteraard ook voordoen in je eigen huis. Stel dat je alarm ‘s nachts plots afgaat, loop dan niet meteen naar beneden. Een gouden tip: Zet het alarm af, en vervolgens meteen weer op om bevestiging van inbraak te krijgen.

Steeds tot je dienst!

Contacteer ons gerust. Vragen staat vrij bij GDW Security. Voor onze klanten zijn we 24/7 telefonisch bereikbaar.

Zoek je een elektronische beveiligingsoplossing op maat? Eén van onze beveiligingsadviseurs werkt na een persoonlijke risicoanalyse graag een voorstel uit.

200

Nieuwe projecten in 2023